OUR JOURNEY

Daisypath Anniversary tickers

SETIAP SAAT BERSAMA ADALAH KEAJAIBAN

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, March 26, 2011

Kisah benar..

Salam,
5 hari yang lepas,pade sesape yang tatau..aku dimasukkan ke wad bersalin Hospital Kota Bharu (HKB) sbb LFM (Less Fetal Movement)..maksudnye kurang pergerakan baby.. sebenarnye 20hb lagi aku duk rs kurang bb aku gerak n aku pun duk keras2 perut (yang mane lepas tu aku tau istilahnye adalah 'contraction') aku pegi klinik dr nida,die refer aku ke HKB utk buat CTG (check jantung bb) & Doppler (ultrasound scan)..even sumenye ok n aku pun dah cukup bulan tuk deliver,tp doctor suh masuk wad jgk..

Dlm ms 5hari ni la,bb aku main2 ngan aku..kadang2 semalaman aku ade contraction, kadang2 semalaman aku sehat xde langsung contraction (which doctor called 'irregular contraction').. so bile dah main2 gitu,mertua aku mule la nk cari ubat selusuh (utk mudah beranak katenye..) 3jenis selusuh aku makan-ubat herba,minyak n air..uhuhu tapi Allah Maha Berkuasa,kalo dah belum masenye,xpayah la kite nak lawan takdir Nya..tapi itu kan sume ikhtiar namenye..

5hari ni buatkan aku terfikir, kehamilan & kelahiran suatu kejadian Allah yang sangat indah.. pelbagai ragam kite buleh tengok,n x sumenye boleh ikut teori perubatan.. kalo ikut teori, biasenye bile nk lahirkan anak contraction akan makin kerap smpi every 5min,every 3min camtu, pastu air ketuban pecah or kua darah sikit, sakit tulang punggung n sakit bawah perut & bukaan jalan kene 10cm (tp 4cm dah tolak msuk labour room)..

BUT.. BUT.. BUT..

don make mistake!! ade byk kepelbagaian yang Allah tunjuk pada manusia.. ade yang x de contraction pun dah bukak 4cm, ade yg sakit blakang&perut tp x pecah ketuban smpi doc kene pecahkan, ade yg sakit sgt2 tiap 3min tp jalan x bukak sampai kene ceaser, ade yg pecah ketuban darah smpi pengsan2, dan ade jugak yang bukak 6cm-7cm dah boleh teran lahirkan bb..

so, kesimpulannye...TOLONG JANGAN WAT MUKE CONFIUS KALO ADE MACAM2 KES KELAHIRAN,SBB ANDA HANYA MEMBUATKAN IBU TERSEBUT RISAU AJE!! 

bleh ke wat kesimpulan gitu?? Haahahha..cam emo je kan..tp memang 5hari lam wad bersalin membuatkan aku tertekan n emosi terganggu sket..it's better to admit than denied that!! Ms dalam wad tu aku hanya nak jumpe suami aku aje,smpaikan mak n mertua aku nk dtg pun aku x kasik..member2 yg nk melawat pun aku cakap kalo bleh jangan dtg lagi..yang mane paham tu thanks a lot,tp yg mane x paham tu..nk wat camne..u re not in my shoes at that moment..

so, till now im still not getting birth..
tunggula,bb cari mase yang sesuai la tu..
Allah dah tentukan tarikh n masa yg sesuai..


till fingers meet keyboard again..assalamualaikum..

2 comments:

Syarifah said...

dikkk..update la put ur little hero pic's...take care ya..

Shahira Elani Mat Daud said...

baru leh online time keje..lam pantang kene fokus jaga anak,ibu mithali katekan..ahahhaha