OUR JOURNEY

Daisypath Anniversary tickers

SETIAP SAAT BERSAMA ADALAH KEAJAIBAN

Daisypath Anniversary tickers

Monday, December 19, 2011

Student life..

Hai all...

Setelah sekian lame aku biarkan blog berhabuk, mlm ni aku luangkan sket masa utk story mori kat u alls sume perkembangan idup aku..

As u all know,aku skang aku dah bergelar student again!! aku amik as an online learner, maknanye aku x pegi kelas langsung, sumenye gune online..notes amik online,assignment,hantar assignment sume online..cume modul je pegi amik kat OUM..ehehhe

Ni aku baru lepas exam paper Curriculum Development.. agak stress jgk la aku menjalani idup as a part time student and also employee of company.. kene fokus keje lagi sbb aku baru je masuk keje kat Adventa Berhad..plus,aku kene bahagi masa dengan famili lagi..

Tapi syukur alhamdulillah..aku ada suami yg sangat memahami..ada 5 sem lagi,insyaAllah semuanya akan habis..dan aku boleh la digelar Dr Shahira..AMINNNNN..

Let's take a look at this randomly selected piccas below..

                                         ~lembu yang bakal dikorban utk akikah Saif~


                                                       ~Die dah start dahhh..~
                                                     ~Pagi Hari Raya Aidiladha 2011~




                      ~Alahai anak Mama pakai serban, terus Abah die pegi amik kopiah..ahhaa~

                                         ~Majlis Resepsi abe Ceq Mas pd 26 Nov 2011.~


 

Monday, September 12, 2011

Impianku..

3hari lagi adalah hari last aku keje sbg Account Executive kat Sukimi (M) Sdn Bhd.. aku akan mulakn idup baru pada 18Sept. aku dapat keje tempat baru sebagai Account Executive kat Adventa Berhad, sebuah syarikat public listed yg membuat surgical gloves n medical examination gloves..

so,nape tajuk entry aku bertulis 'impianku'??

sebabnye, 1stly, aku bercita2 nak kembangkan ilmu n pengalaman yg aku ada ni utk career development aku..n alhamdulillah, aku sedang menuju ke arah itu..

2nd thing is, 15 aug lepas aku dah lulus sebagai Chartered Accountant di bawah MIA (bukan Missing in Action ye tp Malaysian Institute of Accountants) so, kat blakang name aku skang bleh tulis CA as one of professional certification. skang ni aku tengah buat induction course selame 6bulan tp buat online aje la..

3rd thing is, aku akan jadi student balik!! aku akan daftar Master of Education kat OUM Kb pada 24sept ni utk kemasukan Sept 2011. ini pun salah satu stepping stone utk career developement aku nanti..

ALHAMDULILLAH YA ALLAH..

dengan usaha yang tanpa jemu, doa dan restu dari Suami tercinta dan Mama tersayang, motivasi tanpa jemu daripada sahabat2..aku berjaya mengejar ke tiga tiga impianku kat atas tu.. 

hanya sujud syukur ke hadrat Illahi sahaja mampu ku panjatkan..Alhamdulillah Ya Allah..

psst: kalo pasni aku jarang update blog,itu maknenye aku tengah komited dengan keje+study aku..heheheh so sorry eh readers!! doakan aku berjaya!!

Tuesday, September 6, 2011

Gelombang biru di Aidilfitri

hehe..Salam Aidilfitri buat sume.. saje je wat tajuk entry camtu,kasi gempak sket..seb baik bukan gelombang kuning..hehehe.. ni antara pictures kami sekeluarga di hari raya 1st..hari raya lain tah nape la aku xde mood nk amik pictures..baju raya Saif ada 12lai tp 1lai je aku sempat amik picture..tahpape la aku nih..


 ~Saif suke sangat masa maen bunga api..ehhehe..~


~with Abah~
 

~My lovely Saif~


~Ha, Saif dah marah sbb asik nk posing aje..penat dah die kate..~


 ~Cak cak!! Selamat Hari Raya..angle adalah sengaja disengetkan ok~



 

Sunday, August 28, 2011

Salam Lebaran


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

MAAF ZAHIR & BATIN
DARI IERA SEKELUARGA.

Sunday, August 21, 2011

Cabaran 2: 10 things I love..

1) My Self
       ofcos la aku suke diri aku sendiri kan.. kite kene sayang diri sendiri sebelum leh sayang orang lain..tapi ini x bermakna sayang aku melebihi sayang aku pada Penciptaku, Allah Maha Besar..
 
2) Great family
       aku sayang famili aku..fullstop. xde reason utk sayangi they alls ni..
 
3) Husband & Saif
       aku cinta pada suami aku- Fauzi Bin Yahya si jejaka yg membuka pintu hati aku stelah cinta pertama aku x kesampaian..wahahahha (cinta monyet ke?) dan skang ni cinta kedua aku adalah pada si jantung hati, Mohd Saifullah Adli..
 
4) My Frens
       love all my frens..yg mane sakitkan hati aku pun aku tetap sayang kan kamu.. mesti ade sebab sape2 yg buat aku sakit hati or dendam nga aku tu kan..itu menjadikan aku lebih kenal erti persahabatan..
 
5) No 9
       ha,ni ramai yg tahu aku suke no 9..member2 ramai yg tahu sbb so obvious aku suke no 9...hehehe alkisahnye sebab kami stat kapel pada 9 Sept 1999 aka 090999..emm..dah 12tahun dah kenal suami aku rupenye..heheh
 
6) Chocolates
       aku suke chocolate!! kalo aku tengah tensen ke,or even happy skalipun aku suke mkn chocolate!!
 
7) Detective Conan
       koleksi komik detective conan ni aku mule2 saje je try bace..skali minat la plaks..sbb aku suke siri penyiasatan kan..skali beli mesti beli 5bijik..hahahha skaang dah slow sket..sejak ada anak ni,jarang2 leh pegi beli komik..lagipun kedai buku PSI tu jarang lak nk order komik ni..adui kalo la aku duk kat KL,leh g lepak kat MPH dah ni.. koleksi aku baru ada 66episod...uhuhu
 
8) Harry Potter
       ok,aku ni lambat sket minat kat HP ni..bile buku die dah ade 6buah baru aku stat bace..aahhaha org len dah khatam byk kali kot..aku bace buku koleksi akak aku punye..bukan aku kedekut,tp aku nk tgu buku ke 7 ni..baru nk beli 1box utk koleksi 7buah buku..skali lagi kalo MPH dekat,mesti dah lame aku beli..hahha
 
9) CSI
       siri CSI ni dah lame aku ikut..sejak umah ade astro lah..sbbnye aku suke siri2 penyiasatan or homosid gitu..mencabar minda la katakan..dlm byk2 tuh yg paling hebat ofkosla si koroner..sbb kene cek mayat..
 
10) JOZAN
        best2..aku suke JOZAN..patutnye depa dah menang dr Raja Lawak 1st lagi,tp xde jodoh nk dpt piala johan.. tapi bile masuk Maha Raja Lawak pun still xmenang,memang aku rase ralat gilee..memang xpatutla.. ape2 pun aku suke JOZAN!!

Sila lihat juga----> 10 things about me

Sekebun Bunga??

hohoho..mase aku sakit mata aritu kan aku dapat MC..tapi tetap nk kua g jalan2.. so ni la pictures kami pegi jalan2..ala,dekat je pun..pegi Taman Sekebun Bunga or org ramai panggil Taman Tengku Anis..heheheh first time pegi..

                                                           ~Saif muke mengantuks...~
                                     ~GIVE ME FIVE!! I kene pakai speks sbb sakit mata~

~xkire di mana,susu kene ade.. tgk tangan die suke pegang tangan mama kalo time menyusu..~

Thursday, August 18, 2011

Sakit Mata..

ok,penyakit ni berjangkit ok..xperlu nk wat muke semacam bile ade org kene sakit mata cam aku nih!! waaaaaaaaaaa...tetibe je kene sakit mata,xde jangkit daripada sape2 pun.. tapi xkesahlah..yang penting Saif x berjangkit!!

lepas dapat mc 4hari,mata aku dah kembali putih..maksud aku normal la.. 

so aku nk say SORRY pada geng2 dari segmen AA sbb aku lambat mengfollow balik korang..sebabnye mata aku ni memerlukan belaian n rehat secukup rasa dari aku..so 4hari x jenguk blog memang rinduuuu..wahahhaha

Thursday, August 11, 2011

Cabaran 1:10 things about me..

1) Name & nickname
   ok,name aku Shahira Elani Mat Daud. itu name yg abah aku kasik. ramai org panggil aku 'iera' n maksud 'shahira' adalah 'yang cantik & yang terkenal'..wahahaha angkat bakul aku jap..

2) Birthdate
   aku dilahirkan pd 16 July 2011. same tarikh ngan Dato' Dr Fadzilah Kamsah,oke..(hahahha aku saje je nk tgk sape yg leh tangkap 'kesalahan' aku ni..ternyata org bertuah itu adalah kak sha) actually I was born in 1985. heee..

3) Mama & Abah
   nape tulis mama dulu,sbb aku kua dr perut mama. fullstop. Mama seorang surirumah yg lahirkan aku ms umo 37tahun,tahap umo yg agak kritikal utk melahirkan anak..alhamdulillah aku berjaya dilahirkan..adik aku dah xberjaya hidup di bumi Allah ni..
   Abah pula seorang guru disiplin aka sir (sbb mengajar english)..abah memang muke nampak ganass tp hati baik..hehe Abah dah dijemput Illahi 12tahun yg lepas. moga rohnya dicucuri rahmat..

4) Adik Beradik
   aku ade 6 beradik.. 2 lelaki & 4 perempuan. name they alls:
   SHAMSUL AMBIA, SHAHRULNIZAM, SHARIZA AZURA, SHAZLINA AZLIN, 
   SHAZLINI AZNI & SHAHIRA ELANI (aku ler). 
so obviously,aku anak bongsu dlm famili aku..

5) Husband & Son
  aku & husband dah kenal sejak 9 September 1999 (tats y la aku suke no 9) dan kami bertunang pada 21 December 2007 serta diijabkabulkan pada 5 Jun 2009. Pada 30 Mac 2011 pula Mohd Saifullah Adli dilahirkan. Im a happy person!!

6) Besfrens
   besfren aku Nik Mastura aku kenal sejak umo 7tahun, sekelas dengan die sampaila Form 5 pastu masing2 sambung matrik & U yang lain,tp smpi skang kami masih kontek2.. Selain tu name2 besfren mase kat skolah dulu-Ebah,Minoh,Pezan,Syani & Asmma.
   besfren aku masa matrik ada 4orang-Syara,Lina,Mimi & Dayah. Kami digelar sebagai 'Cik Minah Payung Kembang'..hahaha wat a name..
   besfren aku masa kat U ada 2 kategori,besfren di kolej ada 3orang-Erie,Anum & Linda dan besfren di fakulti ada 4orang-Jie,Elly,Syura & Syaza.
   (kepada sesape aku xsebut name tu jangan terasa lak iye..)


7) Career
   Teringat ayat Adnan Sempit,'gua ada career de..' 
   Sekarang aku keje sebagai Account Executive (Subsidiary) untuk Sukimi (M) Sdn Bhd kat Kota Bharu ni. InsyaAllah 2 3 hari lagi result membership MIA aku akan kua & aku akan bergelar Chartered Accountant.

8) Academic
   aku skolah rendah kat Sek Ren Keb Tumpat 2 & sambung sekolah menengah dekat Sek Men Keb Tumpat.
   ok,aku sejak skolah rendah lagi bercita2 nk jadi seorang akauntan (sbb ms tu aku minat Norman KRU-die amik akaun!!) aku bukan tau pun ape mende akaun tuh smpila form 3 bile ade akaun dlm paper Kemahiran Hidup. KH aku bukan slalu skor tp bhgn akaun sume betul..hahha so kat situ aku tau aku ni suke akaun.
   so aku amik keputusan amik paper Prinsip Akaun,aku drop Biology sbb aku xminat jd doktor (im the only 1 yg buat camtu kat skolah tu) Alhamdulillah result aku dpt A utk paper tu even aku xde formal class for paper tu.. Aku dpt masuk Kolej Mara Kuala Nerang,Kedah (masa tu kolej tu hanya menawarkan course akaun sahaja). dalam 466orang,aku duk ranking ke 81..hahahah
   aku dapat course yg aku nak,aku dpt Bachelor of Accounting (Hons) dekat UUM, Sintok.. course tu selama 4tahun,jadilah aku duk Kedah selame 5tahun..

9) Hobi
   aku ni suke membaca..hahha tp aku xsuke bace buku sejarah!! aku suke bace buku siri penyiasatan,buku motivasi,buku biografi & komik (tu pun komik terpilih aje)
   selain tu,aku suke blogging bile ade ms lapang..kalu xde pun aku carila masa tu..haha

10) Perangai
    ok,aku ni jenis yg commanding aka bossy..hahha kire sifat kepimpinan aku ni tinggi..maklumla penah jadi commander Kadet Bomba sekola aku..sebab tu aku kene cr suami yg leh command aku..hehe
    pastu aku xsuke org hipokrit,lebih suke org yg straight to the point tp bercakap dengan penuh hemah..
    aku bukan jenis suke pakai barang kemas,tmbah2 lagi untuk tujuan menunjuk,memang takkk la kan..

ok guys..ni sikit sebanyak tentang diri aku..rasenye hanya 10% saje ni..hehe sbb aku ni jenis secretive,so byk bende yg aku xleh bagitau..     
    
       

Wednesday, August 10, 2011

Segmen Promosi Blog 500 Follower Ke Bawah


okei2..sape yg penah follow blog aku ni tau la yg aku ni mane penah join any game dlm dunia bloggey ni kan..tapi bile tertengok blog mamat ni tibe2 timbul keinginan nk menambah follower yg mane sebelum ni aku xkesah pun jumlah follower aku..

anyway,thanks to him!!

okei,untuk amature macam aku ni (even dah blogging selame bertahun2..) agak janggal sket..tatau nk mule dari mane..tapi die just nak name & hobi,so...

Nama aku SHAHIRA ELANI BT MAT DAUD aka Iera.. family & member2 ramai yg panggil aku Iera..ms skolah dulu aku minat Michael Owen so ade gak nickname IeraOwen..hahahaha skang dah tuka dah sbb hubby jeles..cewah.. member2 kat ofis je yang panggil aku Sha sebabnye mase aku join this company dah ade staf senior name Iera gak..uhuhu x pasal2 name aku jadi Sha..

Hobi aku lak..emm ape ek..aku xde specific hobby yg aku fanatikkan tp aku suke..
1) Menulis blog..
2) Baca buku-bunyi cam xmenarik je hobi aku ni kan..tp ini lah aku..aku suke bace buku penyiasatan, motivasi, fantasi & biografi..

emm..itu je la..

okei x untuk permulaan ni?? uhuhu..

aku nak tag BFF aku ni Nik Mastura. Die pun tengah berusaha menambah follower die.

CABARAN KE DUGAAN??

hallo alls..pagi ni bukak blog simplemama tibe2 rase nak men game la plak..game ni simplemama namekan cabaran 10, die pun amik dari blog sum1 jgk tp aku rase cabaran tu dah lame habis..

tapi..

aku rase nak main..bukan nk menang pun,just rase cam besh je..hehehee

cabarannye adalah...

lets the game begins... ;)

Tuesday, August 9, 2011

11,11,11

FAUZI & IERA

Tahun 2011-Bersama selama 11tahun & 11bulan!!

LOVE U, SAYANG!!

Monday, August 1, 2011

1 Ramadhan..

Salam sume,
sempena 1 Ramadhan ni, Saif buat seprise kat kami!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

video

SAIF DAH BOLEH MENIARAP!! *winkwink*

wahhh..bahagianye jadi seorang ibu ni.. Alhamdulillah Ya Allah, Kau berikan kami zuriat penyeri hidup kami berdua.. Kami janji akan menjaganya dengan sepenuh hati sebagai anugerah terindah yang dimiliki kami berdua.. Semoga Ramadhan kali ini memberi sinar kebahagiaan bagi kami sekeluarga.. AMIN..

Wednesday, July 20, 2011

Susu=Yakks

sorila kpd penggemar susu,sbb tuan punye blog ni penggemar cokelat instead of susu..waaaaaa skang ni aku tengah cari ikhtiar nak banyakkan susu badan..macam2 petua aku dpt dr buku n member2 tp masalahnye sumenye aku xsuke..

tapi..

demi Saif,anakku..

akan ku gagahkan jua!!

buat permulaan,aku dah stat minum anmum lacta (xde perisa!!) tp aku buh milo..hahahha

~ok,bile tengok muke 2 org prince ni..memang mama sanggup buat ape saje!!~

Monday, July 18, 2011

Sempena 100hari..

ok,,hari ke 100 aku dah lame lepas iaitu pada 7 July 2011,so harini hari ke 111 akula..tp sebabkan aku xsempat nk buat post ni,so arini baru aku leh story pasal hari ke 100 aku..hahahhaa nak jugak..

sempena hari ke 100 aku berpantang, esok pagi2 lepas subuh kami sekeluarga + mama aku bertolak ke Kajang..niat di hati nak stay umah Kak Elin aku dulu kat Damansara Damai tp jalan jem Allah je la tahu..so kami tuka plan n trus ke Kajang umah Abe Nije aku dulu..

nak dijadikan story,mlm jumaat tuh si Saif ni wat hal...die bukan tanak tido tp bile aku letak aje..amboi 2 saat lepas tu nangis..die nak tido atas dukung/riba aku..xke naya tuh..so aku pun tido2 ayam je la..xlena tido aku..biasenye x macam tu,biasenye die tido lena je..nak kejutkan abe aku,kesian lak esok die nak kene drive..so kesudahannye..aku x tido la mlm tu..

esok nye..dlm perjalanan..trus aku pening2..jalan tu mmg dah tunggang langgang,aku lak xcukup tido..ape lagi..muntah tepi highway la aku..pastu smpi kat Ampang tu jalan jem kat situ dekat 2jam..aku ngan peningnye..penatnye..tahan je perasaan nk muntah ni..sampai2 umah Abe Nije aku,kua je kete aku trus muntah tepi longkang..waaaa..malu kat anak buah n sume jiran2 yg tengah duk 'piknik' kat laman rumah dey alls tuh..

ni 1st time aku muntah ms jalan jauh..mmg x penah pun..1st time nek bas pun xmuntah..dh nasib nk wat camne..seb baikla kak ipar aku tu mmg suke mengasuh budak2,so die la duk mengasuh Saif sementara aku pegi mandi n rehat2 kejap..seb baik la Saif ni pandai jaga perangai kat umah org..xde nk wat hal,tido rilekkk je mlm tu..

esoknye kami ke Putrajaya,skali lagi stuck with jammed about 1hour kat Kajang Silk tuh..aduiyai..sebab tu la aku tanak duk bandar2 nih..jam je manjang..sampai kat Putrajaya aku pegi jumpe Anum kat majlis kawen sepupu die kat Presint 16 Kompleks Kejiranan. sebelum tu kami lepak kat cafe Abe Ishe yang bakal dibuke petang tu..

pastu petangnye kami singgah kat restoren kat Kajang untuk dating ngan Che Mas lak..si Saif duk sengih2 kat Che Mas sebab ingat Che Mas agah die..hahahah lucu lak..

mlmnye kami tido kat umah Kak Elin kat Damansara Damai-Armani Condo...pergh umah die,bersolek sakan..mentang2 xde anak lagi..nice view n selesa..die siap suh aku ponteng lagi hari isnin tu...dah la aku dah cuti 2hari..so,xleh ponteng suda,aku pun bertolak balik kul 12thari hari ahad..sampai umah kul 9mlm..sangat penat,trus tido..

jom tengok gambar:
~Abah Saif & Saif kat Putrajaya~

~alalallaa..abah & mama duk posing,die duk nangis le plaks..~

~Saif ni amik picture ala2 ms kite mude dulu,tanak tgk kamera..tgk awan nano nano nano~

~tadaaa..saye dah wangi,pelukla saye..~

Nota kaki: sori,Anum..picture ko xleh diupload..tatau nape..uhuhu

Saturday, June 25, 2011

Emas perhiasan wanita??

ohooo..arini nk cite pasal emas or barang kemas xkire la emas tulen or palsu..

memang ramai org kate,emas ni perhiasan wanita sbb emas n wanita ni xleh dipisahkan la konon..tambah2 lagi wanita kat negeri cik siti wan kembang ni,dah namenye negeri bekas pemerintah wanita pertama, emas xleh dipisahkan dengan wanita kelantan..

tapi aku? memang aku xkesah ade emas or tidak..seingat aku,cincin kawen n tunang aje la yg aku pakai..aku ni jenis xsuke pakai subang or rantai..gelang n cincin je aku suke..tu pun gelang emas aku xde..aku xkesah sgt ade ke x..kalo aku ade duit pun,emas adalah pilihan yg tah ke berapa dlm list aku nk beli..so bile org len ade cincin penuh jari,ade gelang sampai lengan, ade rantai smpi naik bongkok badan skalipun,ADA AKU KESAH?? XDE SAME SKALI..

so bile aku tengok cite TANAH KUBUR kat astro oasis pasal org mak datin yg byk sgt pakai brg kemas n niat die utk menunjuk2..die dpt balasan yg menakutkan..

ms idupnye si datin ni buat jual beli brg kemas, smbil tu die pakai bykla brg kemas..siap ade 1 kotak besi barang kemas die ade.. bile ade org dtg mintak derma,die bagi rm100 & suh letak name die kat ats skali dlm senarai penderma..situ dh nampak ade sifat nk menunjuk2.. pastu bile ditegur oleh tukang gali kubur (Nasir Bilal Khan yg lakonkan) die leh marah atok tu..die leh ckp "nanti saye mati,tok tengoklah ape balasan yg saye dapat.." celupar gile mulut mak datin tuh..

so,lame2 die dpt sakit..leher die naik kudis2,berdarah n bernanah..pastu die nk kua still nk pakai rantai lagi tp xleh pakai sbb panas..pastu tibe2 ms die duk amik brg kemas yg duk dlm peti tuh,die kene heart attack n peti besi tu jatuh atas die..n die trus mati!!

bile mayat dibawak ke kubur,mayat die kene lilit dgn rantai besi!! bila org nk bukak,rantai besi tu panas sgt rupenye..so terpaksela jgk tanam camtu sbb lepas doa pun besi tu tetap xleh bukak..bile nk tanam,sbb mayatnye terlalu panas org yg pegang terlepas pegangan n tercampak mayatnye camtu je dlm lubang kubur n mayatnye terbakar..berasap2 kubur die..sampaila dh timbus tanah pun masih berasap lagi..

jadi aku harap aku n org2 yg aku kenal x termasuk dlm golongan yg memakai barang kemas dgn niat utk menunjuk-nunjuk..cukupla sekadar pakai untuk memaniskan diri..sbb kalo kite pakai byk2 n ade org yg xmampu beli tgk mestila akan rasa sedih..

Thursday, June 23, 2011

Luahan rasa seorang anak..

Anak..setiap orang pernah menjadi anak kepada pasangan ibu dan ayahnye..

Ibu..hanya orang yg pernah mengandung n melahirkan saje yg paham perjuangan n pengorbanan seorang ibu..

Jadi,kat sini dh nampak bezanye..seorang ibu yg juga pernah menjadi anak akan mula memahami erti pengorbanan ibunye MELEBIHI daripada sebelum die menjadi seorang ibu n hanya bergelar seorang anak..

Tapi, si anak yang masih belum menjadi ibu atau ayah xkan pernah memahami hati seorang ibu dengan sebetul2nya..

Mungkin anda konfius dgn ayat2 kat atas tu, tp kesimpulannye kat sini..hargailah ibu yg melahirkan anda n ayah yg menjaga kite sejak kecil..jangan duk rase kite ni dh besar panjang utk mengasari ibu n ayah kite dgn kata2 kesat..

Monday, June 20, 2011

ape ade pada name?

Tentu skali sume org ade name yg mak ayah sume dh kasik kan..

SALOMA, MARKONAH, HAFIZI, ZAINAL ABIDIN RAWOOP, NURUL AZWAN ROYA.. banyak lagi name2 yang biase or luar biase yang kite jarang dengar macam name pelakon2 indon tuh..yg dlm cinetron indon.. MELODY, SAFA, MARWAH, BUNGA CITRA LESTARI..

tp aku bukan nk cite pasal name2 tuh..aku nk cite pasal pangkal yg ade sebelum name..

1) Cik - name ni dipanggil sebelum kite kawen..

2) Puan - haa,bile dah kawen jgn haraple org nk panggil cik..panggil puan la plak..tp kalo skali skale org tersalah panggil cik,memangle sukee..hahahaa

3) Dr - ade 2 kemungkinan,satunye kalo kite amik kos kedoktoran memang le akan ade pangkal Dr kat depan..dua kalo kite xde bakat nk jadik doktor tp nk gak ade Dr kat depan maka kite amik le doktor falsafah (Master) so,depan name kite tetap akan ade Dr..ehheee

4) Datin/Datin Sri - pangkat ni kalo kite kawen dengan si Dato' ataupun kite xkawen ngan Dato' tp tibe2 suami kite dapat rezki utk dapat pangkat Dato'..xke kite otomatik jadi Datin? bayangkan..

5) Dato'/Dato' Sri - ni kalo si isteri yg dapat pangkat Dato',even suami kite xdpt Dato' pun..kite tetap dipanggil Dato' kat depan name kite..wallah..

6) Ma Tok - haa,kalo xleh dpt daTOK pun, jadi Ma TOK pun jadikle..hahahaa yang ni bile kite dh ade sang cucu2 yg duk berlari terkedek2 sambil bawak karipap datang kat kite tanye, "Ma Tok, nape spiderman x mintak tlg otomen nk lawan musuh die?"

jadi,anda buatlah pilihan yg mane 1 atau 2 atau nak 3 pangkat pade pangkal name anda..contohnye PUAN DATO' DR ke..hahahaha ini bukan angan2,kene jadikan ia satu matlamat..barula kite usaha nk dapatkan pangkat tu kan...

so,ape ade pade name?

bagi aku,xkesah la nak ade pangkat ke x sbb asalkan kite xlupe asal usul n berpijak di bumi yg nyata, kite akan sedar ape kepentingannye pangkat2 tersebut..

Sunday, June 19, 2011

Mama demam..

MAMA = DEMAM SELESEMA

ABAH = SAKIT KAKI

SAIF = SEGAR BUGAR

.
.
.
.
.
SAYANG SAIF..

Tuesday, June 14, 2011

HambaMu Allah..



ok, aku akui aku xpenah post any video lam blog aku ni TAPI TAPI TAPI..aku sukeeee sangat lagu ni..tatau nape..hahaha..mebi sebab melody n liriknye memang menusuk jantung..hehe.. or sebab ade penampilan si Asyraf juara Imam Muda 1st..sbb aku memang suke die jadi juara!!



yang penting kite sebagai hamba Allah kene la menghambakan diri padaNya..itulah tugas kita.. ;)

Saturday, June 11, 2011

Ade Aku Kesah?

Haii..kami sekeluarga dgn member2 abe aku adelah dlm 4buah kete sumenye bergerak ke air terjun yg xpenah lagi aku pegi..katenye air terjun ni xramai lg org tahu..Air Terjun Mengaji namenye..**wat a name**

so sebagai Mama yg prihatin,aku x tinggalkan Saif..hhahaha..even org kate xleh bwk g jalan lg lepas pantang sbb baby leh tgk macam2..tp..ADE AKU KESAH?? Aku dah buat 'preparation' la yg patut dgn bacaan2 utk melindungi Saif dr benda2 halus ni..Alhamdulillah..xde insiden yg mensadiskan berlaku..








aku? uhuhu tengok aje la air terjun tuh..cume sempat pegi selam kaki aje..tu pun kejap aje..uhuhuh xpe,tunggu Saif umo setahun ke, baru le best pegi mandi air terjun..hahaaha (gelak penjahat yg frust)




Monday, June 6, 2011

idupku yang baru..

6.00pagi - Biasenye Saif bangun kejutkan Mama n Abah die..dan Abahnye akan bangun jagakan Saif sementara aku pegi solat Subuh..lepas solat subuh aku gilir ngan abe aku,die lak pegi solat..n aku susukan Saif or main2 ngan die..(Saif dah pandai senyum2 dah..)

7.00pagi - Abah Saif siapkan air mandian Saif n aku siapkan baju baru nk pakai n bukak baju Saif utk mandi time.. time mandi ni die diam je..bukan main suke lagi smpi tanak duduk..nk berdiri aje..pastu lepas siap mandi aje mesti merengek sbb nk mandi lagi..uhuhu nnt kalo dh besar tatau la..mesti nk mandi lame2 nih.. bile dh siap mandikan Saif, Abah die kene jaga dulu (bwk jalan2 kat lua umah tengok ayam,kambing,pokok2..eheheh) sementara aku pegi mandi n siap2 nk g keje..

8.00pagi - Kul 8 ni aku mesti kene siap sume..skali ngan mekap la tuh sbb aku akan jaga Saif sementara Abahnye pulak nak pegi mandi n bersiap..mase tgu Abah Saif tu kadang2 sempat la sediakan sarapan utk bwk as bekal..selain aku siapkan beg sekolah Saif..kul 8.20pagi mesti kene kua umah dh utk pegi keje..kami hantar Saif ke sekolah dulu baru la hantar aku keje..so punch card aku x sempat merah la kalo kua awal..sume kene manage on time la..hehehe

1.00 thari - Loceng kul 1 bunyik je aku akan kua cepat2 nk g tengok Saif kat sekolah..hehehe kalo Saif lum tido,leh menyusukan die..or just pegi tgk die main2..bukan ape,aku nk bagi nampak muke aku slalu pegi jenguk..tanak kasik can taska tu buat bende2 x senonoh kat Saif..kene jaga jugak,byk kes skang ni..uhuhu tmbh2 skang ni musim 'tersedak susu'..uhuhu nauzubillahiminzalik..

5.00petang - Kul 5 lebih sikit aku pegi kat skolah Saif utk amik die n tunggu abe aku.. otw balik duk gelak tgk gelagat si Saif la..yela,die tengah nk blaja ape yg ade di dunia ni kan..so sume bende nk tengok..biasenye dlm kul 5.45ptg kami dh smpi umah kalo jalan x jem or x singgah memane..so biasenye abe aku akan jaga Saif sementara aku pegi mandi..n lepas tu baru aku jaga Saif..every time pun kene gilir2 camtu la..

8.00mlm - Oleh kerane aku x makan mlm skang..so aku tgk je la abe aku makan..ehhehe biasenye die beli je la sbb die sorang aje makan mlm skang ni..Saif pulak biasela kene la alwais bagi minum susu..eheh memang org kate anak lelaki ni kuat minum susu..betul jgk la..uhuu

10.00mlm - Biasenye Saif baru mula nk tido time ni..dan die akan bangun 2-3 jam sekali..sampailah kul 6 pagi..so tido 4-5jam tu dah jadi makanan aku..hehehe

Gitulah perjalanan idup kami setakat umo Saif ni 68hari ni..ehheh orang kate byk lagi perubahan yg die bakal lalui n lepas ni Saif akan tido lebih lame berbanding ngan skang ni..so masa tu kurang penat la sikit kami..insyaAllah..  tapi kami pun bersyukur sgt sbb si Saif ni bukan lah jenis yg berjaga malam or merengek2 time malam..cume dekat2 subuh biasenye die nangis2 mebi sbb peralihan mlm ke siang,same gak time maghrib..peralihan siang ke mlm,kene jaga lebih sikit la die tanak bg nangis..kata org,Allah bukakan pandangan mata bayi utk melihat segala macam makhluk Allah di muka bumi ini..