OUR JOURNEY

Daisypath Anniversary tickers

SETIAP SAAT BERSAMA ADALAH KEAJAIBAN

Daisypath Anniversary tickers

Monday, March 1, 2010

To my frens & all teachers..

Post ni aku dedikasikan utk Arwah abah, semua guru2 yg penah aku kenali dan semua rakan2 ku yang menjadi guru..

sejak aku dah x bersekolah or dh habis belajar ni..aku still dapat rasakan yg aku x mungkin dapat balas jasa semua guru2 aku.. mungkin ramai yg kat lua sane x realize yg cikgu ni memainkan peranan penting lam membina jati diri student2.. aku tanak story hal org lain,tp aku amik contoh aku sendirik..

1992-1997   Sek Ren Keb Tumpat 2
-sebuah sekola yg sederhana..dekat sangat ngan umah aku,aku siap jalan kaki g kelas tiap ari..

ada beberapa nama cikgu yg aku dah lupe..tp aku masih xlupe pada cikgu Zamri..cikgu kelas kami n cikgu BM..die ni muke ensem tp garang beb.. die penah mengajar aku alam & manusia..ms tu aku wat salah..die kasik 'tampar kapit' (dua2 belah tangan skali tampar) kat aku..sejak aritu aku janji aku xkan wat salah..n aku blaja dr kesilapan aku tu..seb baik cikgu tampar saye dulu!!

cikgu Maths aku lak,cikgu Mat namenye..pun garang siot..kalo x bawak keje sekolah,die akan tanye "makan x semalam? kalo makan ingat nape keje skolah lupe bawak??" soalan tu skali dgn getah yg dilibas kene batang idung aku..aduis... pedih..tapi sebab cikgula sy x lupe buat n bawak keje skolah..n saye dapat A dalam Maths!! (walaupn sblm tu aku dapat straight C)

Ustazah Ramlah..aduih yg ni cikgu yg paling garang penah aku jumpe,tp die baik sebenarnye..bile jumpe die kami akan cube panjangkan lengan tangan baju sebab takut nmpk aurat!! sampai skang saya jaga aurat saya ustazah,insyaAllah..thanks to u ustazah..

Cikgu Zulkifli,cikgu sains aku..melalui die kami byk belajar hal2 sains tp x lari dgn hal2 agama..ayat die yg xkan aku lupe.."jangan fikir apa yg dunia boleh beri pada kamu, tapi fikirlah apa yg kamu boleh beri pada dunia!!" skang ni aku paham nape die cakap gitu..(dulu aku blur la sket) n mmg betul sgt ape yg die ckp tu..thanks cikgu sebab beri ajar saya nilai2 yg murni ni..

1998-2002    Sek Men Keb Tumpat
kat sekolah ni plak aku belajar selama 5tahun, so terlalu banyak kenangan manis n pahit penah aku tempuh..

Sir Tan Ban Tiek-cikgu yg paling laju berjalan walaupun aku ni kire dah cepat jalan,tp die lagi cepat..walaupun umo die dh dekat 50 mase aku form 5 dulu..die agak sinis..kalo org2 lain yg kureng BI ni memang kene la dgn die..tp sbb cabaran die tula aku berusaha utk maju lam BI ni..aku tanak die pun pikir aku same cam student lain..

Cikgu Add Maths, Cikgu Razak yg paling sempoi penah aku jumpe..die stat ajar Add Maths mase aku form4 (aku duk kelas no 2 sbb result PMR xbape bagus..1st time aku jatuh kelas) n my first exam with him i got A!! hahahah walaupun tu yg 1st n last aku dpt A aku tetap syukur sgt sbb die ajar aku n kami sume dgn penuh dedikasi..ape jugak soalan kami die akan jawab..kot ye pun die tatau die akan jawab "memang dr azali lagi teori tu mcm tu!!"..die la yg byk bagi sokongan pada aku ms form5 ms aku drop Bio n amik Account yg mane aku sorg je wat camtu kat skola tu..jasa cikgu memang sy xleh nk lupekan..thanks cikgu!!

Cikgu Kaunseling,Ustaz Bukhari..sangat2 bersifat penyayang n aku dh anggap die mcm abah aku sendirik..kalo org lain x suke kene panggil ngan cikgu kaunseling,aku lain lak..aku yg pegi cari die n slalu lepak kat opis die..kalo aku tensen,aku pg cari die n borak2 ngan die..die tahu aku tensen tp die x penah tanye..if aku story,die dengar..selalunye die akan buat aku gelak bile nmpk aku tensen..then aku akan lega la..eheheh pelik tul,even aku x story pada die masalah aku die leh baca minda aku.. Thanks a lot ustaz,nasihat ustaz saya akan pegang hingga akhir hayat..

2003-2004    Kolej Mara Kuala Nerang
walaupun aku duk sini hanyalah setahun,tapi kat sini aku blaja banyak bende..mungkin ramai yg same ngan aku,xpenah kua dari negeri sendiri..tp aku bersyukur sbb ms skola dulu aku dh sememangnye aktif n biasa berdepan ngan cikgu2 so aku x kekok utk jumpe cikgu2 kat kolej n belajar dengan cikgu..

cikgu kaunseling KMKN, cikgu Embi mungkin ramai yg lupekan die sbb x ramai org sukekan cikgu kaunseling ni kan..tapi aku,sebaliknye..aku yg pegi cari die kat opis die,buat borak ngan die..sampai bile aku masuk UUM pun jumpe kat A.Setar, die yg tegur aku sbb die cam aku.. die banyak bagi nasihat kat aku supaya aku x lemah ms berada di negeri org..n aku rs die salah sorang yg memberi dorongan utk aku lebih maju ke depan.. cikgu,walaupun x ramai org yg igt cikgu,tp sy masih ingat cikgu lagi!!

n x lupe juge cikgu Mentee J-Cikgu Hanafi yg sempoi n sangat membantu..walaupun aku x dapat A subjek ekonomi,tapi aku cube jgk!! hahaha.. cikgu memang best n banyak bagi nasihat pada saye n geng cik minah..thanks cikgu..

2004-2008    UUM
akhirnye aku berjaya dapat kos yg aku suke which is BAcc (Hons), kat sini panggilan cikgu dh kene banned,sume pun panggil 'encik', 'puan', or 'prof' or etc..sikit sebanyak sume tu dh menghilangkan rs hormat pada cikgu..well,kite lebih igt nama cikgu daripada lecture kan..

skali lagi aku tabik ngan cikgu,dlm environment yg berbeza pendekatan cikgu kene la berbeza..mereka xleh gune cara mengajar yg terlalu agresif sbb student2 sume mudah nak memberontak..

aku masih ingt sorg lecture Strategic Management-En Adam..he's so psiko!! heheh..die openly said he doesnt really like account people.. tp in the end,aku realize..die sebenarnye nk account people ni berfikir dgn cara org bisnes berfikir..jgn hanya gune kan kemahiran or ilmu akaun yg kite ade utk semata2 melaporkan kedudukan kewangan,tp utk same2 berfikir utk kemajuan company.. thanks En Adam for ur advise n all knowledges u've shared with us..

n of coz my mentor,En Mad Diah..die selalu buat lawak je bile aku pegi jumpe die..n die ni jenis yg senang nk dibawa berbincang pasal ape juga..pasal masa depan,kerjaya,or even masalah time belajar..kalo aku balik kelate aku bawak le buah tangan untuk die..ehhehe ni bukan kes bodek sebab aku hanya ade 1 kelas je ngan die sepanjang 4tahun aku di UUM.. thanks to u En Md Diah for all ur helps n advices..

Start 2008 aku dh tinggalkan dunia belajar ni n masuk dunia pekerjaan..bile aku pikir balik,sume nilai2 yg aku ada skang ni sebenarnye bermula dr skolah rendah aku!! kalo la aku x bersedia dr sekola rendah,aku rasa aku x jadi macam aku skang ni..sorg yg yakin dgn diri sendiri,yakin berdepan ngan masalah or kesalahan diri sendiri..yakin berdepan dengan org lain n mempertahankan apa yg aku yakin betul.. alhamdullilah..sume tu berkat hormatkan guru selain hormatkan ma+abah.. betullah kata org,kite x bleh rendah2kan guru sebab tanpa mereka..mungkin aku x mampu menaip catatan seperti ni..mungkin aku x mungkin bergelar seorang pegawai akaun, or mungkin aku dah jadi bohsia jalanan!!

jadi,buat guru2 yg penah mengajarku walaupun sepotong ayat,saya sangat2 berterima kasih buat cikgu2 sume..x ada apa yg boleh saya balas jasa cikgu melainkan doa agar cikgu selamat dunia akhirat..

buat bakal guru,bersedialah menyahut cabaran ni n memikul beban bergelar GURU kerana dunia perguruan amatlah mencabar..biarlah org lain mengata menjadi guru kerja yg mudah,tp sy sendiri sedar yg pengorbanan mereka sukar dibalas..

aku sendiri masih belum bersedia menjadi GURU jika diminta..walaupun pada dasarnye aku ada darah guru (abah seorg guru BI) n selalu org tanye "awak keje cikgu ke? ada rupa seorg cikgu la.." aku akan cume tersenyum n menjawab, "ada darah cikgu dalam badan saya!!"

4 comments:

S.N.Hazlina said...

ko mmg ade muke cikgu pn, dgn spek cmttu, n mulut bising cmtu, hhhahaah....
ni entry utk aku kn? aku tau..hahahha...
btw, bukan sume org mcm ko..ade yg mmg trus lupe cikgu2..biase la, mrk kn lg berjwatan tinggi & lg masyukkk..

Shahira Elani Mat Daud said...

ahaks..ade rupe cikgu eh..
alhamdulillah Allah jadikan aku seorg yg hormatkan cikgu,aku tanak ilmu yg aku dapat tu x berkat!!
neway,dun giv a dam* to other people say..ok

NIQUE said...

ganah mg ra,bleh ingat deh..tapi ado pembetulan, bukan ustazah ramlah tapi cikgu ramlah a..dio ajar math
pas2 maso kito darjah 2 mg ingat dok teacher rufina...berehi benar lepar buku..hahaha...kenange molek...aku keno jergoh ko cikgu zakaria hok berehi nguap dale kelas...pas2 math sokmo skor A...ganah2 cikgu tu.

Shahira Elani Mat Daud said...

NiQue: ahakhakhak..aku rs aku anggap die macam ustazah,sbb tu la aku panggil die ustazah!! hahaha.. oooo teacher rufina&cikgu zakaria,ingat2!! ramai kan name cikgu hok lupe dh tp kite ingat gapo die penah buat utk ajar kite..